Jest jedną z tych roślin strączkowych, które na naszych talerzach pojawiają się coraz częściej. Bób ma ogromną wartość odżywcza, nic więc dziwnego, że do sięgania po dania z jego udziałem tak często namawiają nas dietetycy. Zdrowa dieta z udziałem tej rośliny każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Dlaczego warto po nią sięgać?Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które zaczną wykorzystywać przepisy na dania z bobem we własnych domach? Bób to jeden z tych niezwykłych darów natury, z których mocy bardzo chętnie korzystają wegetarianie oraz weganie. Nic w tym dziwnego, skoro ta smaczna i pożywna roślina strączkowa jest jednym z najlepszych źródeł białka pochodzenia roślinnego. Bób ma niewiele kalorii, jest za to sycący, a znajdujący się w nim błonnik ma rewelacyjny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego. To kolejny plus, dzięki któremu w naszej diecie ten dar natury pojawia się coraz częściej. Diety odchudzające bardzo chętnie uwzględniają jego obecność, tym bardziej, że przepisy na dania z jego udziałem pozwalają nam w prosty sposób przyrządzać smaczne, niskokaloryczne i sycące zarazem potrawy. Bób to jednocześnie moc witamin i cennych dla zdrowia składników odżywczych, niech więc dziwnego, że dietetycy od lat poświęcają mu tak wiele uwagi.

Napisz komentarz